Dragraces in Drachten 

Al meerdere jaren komt onze fotograaf van RaRaRacing.nl bij de Dragraces in Drachten. Hierom wat uitleg over de dragrace evenementen in Drachten.

 
Dragracen is een acceleratiewedstrijd vanuit een staande start tussen twee voertuigen over een vaste afstand op een gezamenlijk startsignaal. De vaste afstand voor een dragrace is 1/4 mijl (402 meter). Twee deelnemers proberen beiden als eerste de finish te bereiken. Dragracen is van toepassing voor zowel motorfietsen als voor auto’s.

De wedstrijd start door middel van een elektronisch apparaat dat een “kerstboom” wordt genoemd. De “kerstboom” bestaat uit verschillend gekleurde lampen. Het systeem geeft, uit een serie verticale lichten, een visuele aftelling aan. De meeste rijders proberen te starten als het laatste amberkleurige licht uitgaat en voor het groene licht aangaat. Maar te vroeg van start gaan levert een diskwalificatie op met het rode licht onderaan de “kerstboom”.

 

Het elimineren van de tegenstander in het dragracen, verloopt via een zogenaamde “knock-out”systeem. De winnaar van een ronde gaat door naar de volgende. Elke honderdste van een seconde telt. Een tweede kans bestaat hier niet…

Er bestaan verschillende klassen waarin kan gereden worden. Sommige klassen hebben als doel gelijkwaardige voeruigen tegen mekaar te laten rijden, andere klassen maken het mogelijk dat zeer snelle wagens ook tegen tragere concurrenten kunnen rijden. In deze laatste klassen rijdt men tegen een (zelfgekozen) index. Zo kan een voertuig dat 7 seconden heeft rijden tegen een voertuig dat 9 seconden index heeft. Het 9 seconden voertuig krijgt dan 2 seconden voorsprong… Bedoeling is om zo dicht mogelijk tegen de index te rijden, zonder sneller te rijden dan de indextijd, want dan verlies je!

 

De hoogste regionen van de dragraceklassen worden bevolkt door de Top Fuel Dragsters, met motoren tot 8000 Pk en nitromethaan als brandstof. Deze machines rijden de 402m vanuit stilstand in 4,7 seconden en halen in die tijd snelheden boven 500 Km/h. Aan de andere kant van het spectrum vind je de Street Machines, tot het verkeer toegelaten voertuigen die over dezelfde afstand meer dan 13 seconden doen.

Door deze indeling te maken wordt de dragracesport toegangkelijk voor elk budget, en blijft het toch competitief.

Op vrijdag en zaterdag vinden de kwalificaties plaats, wat wil zeggen dat elke rijder zo snel mogelijk of zo dicht mogelijk bij zijn index probeert te rijden om zich zo goed mogelijk te kwalificeren voor de finales op zondag.

 

Er zijn grote tribunes voorzien voor het publiek, en je kan vrij in de pit-area rondkuieren, je favoriete teams gaan bezoeken, en kijken wat er allemaal bij het dragracen komt kijken, er is meer dan het oog ziet op de strip… Voor de catering zorgt een gerenommeerde firma zodat U zeker nooit met een lege maag komt te zitten, en op zaterdagavond wordt er tot 01:00 in de feesttent gefeest en gevierd, iedereen van harte welkom!

ADRES
De Knobben 100 – 9202 XJ Drachten

Foto`s van voorgaande jaren kan je terugvinden bij onze foto`s: http://www.rararacing.nl/rubriek/dragracing

zaterdag 11 maart 2017 door Meindert15 onder Autocross Nieuws, Dragracing | Reacties uitgeschakeld voor Dragraces in Drachten

Streetlegals Drachten 

Naast de grote Dragrace evenementen worden er ook Streetlegal evenementen georganiseerd in Drachten.

 

Street Legal Drags is een dragrace programma voor “street legal” auto’s en motoren en wordt gehouden op de dragstrip in Drachten. Er wordt volgens het grudge principe geraced. Dit houdt in dat men zijn/haar eigen tegenstander kiest. Kwalificeren gaat heads-up (men start gelijktijdig) , het elimineren voor de wedstrijd gaat in sommige klasses met een handicap. Dit houdt in dat iedere rijder zijn eigen tijd heeft op de ¼ mijl en wordt “Bracket racing” genoemd.

 

Voorbeeld: Een Civic heeft een indextijd van 14 seconden. Een Dodge heeft een indextijd van 13,5 seconden. Bij de start gaat de Civic dus 0,5 seconden eerder weg dan de Dodge. Door dit bracket principe blijft het eerlijk en maakt iedereen evenveel kans op de overwinning. Het komt dus aan op rijvaardigheid en voertuigbeheersing en niet op de hoeveel geld iemand heeft.

 

In onze agenda kan je de verschillende Streetlegal evenementen terugvinden.

vrijdag 10 maart 2017 door Meindert15 onder Autocross Nieuws, Dragracing | Reacties uitgeschakeld voor Streetlegals Drachten

Foto`s DHRA Streetlegals Drachten 

Op vrijdag 23 september werden onder prachtige omstandigheden de DHRA Streetlegals verreden op het vliegveld van Drachten. De avond stond in het teken van `racen tot het te donker is’. We hebben genoten van deze avond. Onze videos zijn terug te vinden op ons Youtube account.

Klik op de onderstaande foto om onze foto`s te zien:

vrijdag 23 september 2016 door Meindert15 onder Dragracing | Reacties uitgeschakeld voor Foto`s DHRA Streetlegals Drachten

Foto`s Dragracing Drachten 

Op vrijdag 22 juli was onze fotograaf aanwezig bij de Quatermile Dragracing in Drachten. Door de warme baan waren mooie tijden mogelijk en de coureurs maakten er een mooie show van!

Klik op de onderstaande foto om ons fotoverslag te zien:

vrijdag 22 juli 2016 door Meindert15 onder Dragracing | Reacties uitgeschakeld voor Foto`s Dragracing Drachten

Foto`s DHRA dragracing 18 juni 

Op 17 /18 en 19 juni werden de internationale Dragraces weer verreden op het vliegveld in Drachten. Drie dagen stond Drachten in het teken van duizenden pk’s, extreem snelle auto’s en motoren! Helaas was de reden de grote spelbreker. Deze sport kan helaas niet rijden wanneer de baan nat is. Het bezoek van onze fotograaf was precies tussen 2 buien in. Hierdoor weinig actie foto`s.

Klik op de onderstaande foto voor ons onbewerkte fotoverslag van de zaterdag:

zondag 19 juni 2016 door Meindert15 onder Dragracing | Reacties uitgeschakeld voor Foto`s DHRA dragracing 18 juni

Foto`s Dragracing Drachten 

Op vrijdagavond 2 oktober was RaRaRacing.nl aanwezig bij de ESLA Quatermile Dragracing in Drachten. Helaas is avond/nachtfotografie niet ons ding. Dankzij onze standaard strenge selectie bleven hierdoor maar weinig foto`s over. Toch hebben we een mooie avond gehad.

Klik op de onderstaande foto voor onze foto`s:

vrijdag 2 oktober 2015 door Meindert15 onder Dragracing | Reacties uitgeschakeld voor Foto`s Dragracing Drachten

Foto`s Dragraces in Drachten 

Op 4 en 5 juli waren de dragraces weer te gast op het vliegveld in Drachten. Zaterdag werden mooie tijden gereden met tropische temperaturen. De baan plakte erover! Op zondag was onze fotograaf te gast. Echter op het moment dat de fotograaf zijn camera goed had ingesteld, kwam ook een stortbui om de hoek kijken, waardoor de wedstrijd afgelast werd. In het weekend van 10 t/m 12 juli zijn de dragraces terug in Drachten.

Bekijk hier ons korte fotoverslag:

zondag 5 juli 2015 door Meindert15 onder Dragracing | Reacties uitgeschakeld voor Foto`s Dragraces in Drachten

Publicatie Leeuwarder Courant 

maandag 22 juni 2015 door Meindert15 onder Dragracing, Publicaties | Geen reacties

Foto`s Dragraces Drachten 

In het weekend van 20 en 21 juni vierde het dragracen in Drachten haar 40 jarig jubileum. Vanaf 1975 worden meerdere keren per jaar de paardenkrachten los gelaten om het snelste te zijn op de 400 meter. Natuurlijk was RaRaRacing.nl erbij.

Klik op de onderstaande foto voor ons fotoverslag:

zaterdag 20 juni 2015 door Meindert15 onder Dragracing | Reacties uitgeschakeld voor Foto`s Dragraces Drachten

Dragraces Drachten julli 2008 

Op 13 juli 2008 was onze fotograaf aanwezig op de tribune van het dragracen in Drachten. Wat een snelheid en reactievermogen! Zeker een evenement waar we vaker naar toe zullen gaan. Bekijk onze foto`s door op de onderstaande foto te klikken:

maandag 14 juli 2008 door Meindert15 onder Dragracing | Reacties uitgeschakeld voor Dragraces Drachten julli 2008