Autocross Makkum 30 jaar en komt met een open lucht theater.

Bron: Omrop Fryslan

De Autocrossvereniging van Makkum maakt een openlucht theater voorstellen. Deze gaat ook over de autocross en Makkum. De reden achter deze voorstelling is het 30-jarig jubileum van de autocrossclub Makkum. Volgens de organisatie wordt het een uniek en ludiek stuk met theater en natuurlijk ook echte crossauto’s.

Het stuk heet ‘De Trochknaller’ en moet 11 + 12 + 13 juni worden gehouden. Dat is de week vóór de autocross, het wordt ook langs de baan opgevoerd.

Met het 25-jarig bestaan is er ook wat leuks gedaan. Toen stonden er veel racewagens in het centrum van Makkum. Toen is er ook een stukje opgevoerd. Maar het idee ontstond ook met de kaatsvereniging. Deze hadden ook een stuk met persiflages. “Dat willen wij met de cross ook”, dacht Harm Jan Cuperus.

Het idee is leuk, maar dan komt de uitvoering. De autocrossclub Makkum heeft een groot netwerk, maar het is een gigantische klus. De organisatie heeft eerst geprobeerd om het in een grote feesttent te houden, maar autocross is spektakel en moet groots worden opgezet. Dus het was niet haalbaar in een tent. Toen zeiden we: het moet een open theater voorstelling worden. Dan krijg je een heel ander verhaal. Rieneke de Haan kwam erbij, die al veel theaterstukken heeft geschreven. Zo kreeg het verhaal handen en voeten. Als je het doet, moet je het goed doen.”

Het moet voor Makkumers een herkenbaar verhaal worden. Wij hebben professionele spelers, maar dat vullen we aan met lokale helden, aldus Cuperus. Het is niet niks. Het verhaal moet gaan over vroeger tot nu. 30 jaar Makkum, een hele uitdaging. En natuurlijk moeten de autocrosswagens ook worden ingebracht.” De kaartverkoop begint in maart.