AutoSport Groningen gered; autocrosswedstrijden in Winsum gaan door!

WINSUM – Het was een lange tijd onzeker of er dit jaar autocrosswedstrijden plaats zouden kunnen vinden in Winsum.

Al enige jaren organiseert AutoSport Groningen diverse autocrosswedstrijden aan de Winsumerstraatweg in Winsum. Ook dit jaar had de organisatie weer vier wedstrijden op de agenda gezet. Na een roerige en onrustige tijd is de organisatie opgelucht dat er toch een vergunning is verleend voor alle wedstrijden door de gemeente het Hogeland en kan terug kijken op een constructieve samenwerking.

Eind januari gingen de inschrijvingen voor deze wedstrijden open, uit heel Nederland kwamen de inschrijvingen binnen en in een mum van tijd was het hele startveld gevuld. Al in 2018 waren de benodigde vergunningen door de organisatie aangevraagd maar helaas kwam begin februari het verrassende bericht dat deze niet verleend kon worden. Er zou vanuit de Provincie Groningen een ecologisch onderzoek worden geëist in verband met mogelijke aanwezigheid van broedvogels in de omgeving van de crossbaan in Winsum.

Na vele gesprekken met de gemeente het Hogeland kwam de organisatie begin maart tot de conclusie dat het niet haalbaar was om in 2019 wedstrijden te organiseren. Er zou een ecologisch onderzoek nodig zijn die dermate veel tijd in beslag zou nemen dat de wedstrijd van 30 mei aanstaande sowieso al geen doorgang kon vinden. Zonder deze zeer goed bezochte wedstrijd is het volgens de organisatie onmogelijk om de kosten te dekken voor de overige wedstrijden. Het besluit van de organisatie om letterlijk de stekker eruit te trekken bracht veel ter weeg binnen zowel de politiek als de deelnemers en supporters van de autocross. Voorafgaand en tijdens de raadsvergadering van de Gemeente het Hogeland op 14 maart jl. werd er zelfs een protestactie georganiseerd voor het gemeentehuis van Uithuizen, in de hoop dat de gemeentelijke politiek nog iets kon betekenen voor de organisatie. Ruim 250 mensen waren aanwezig om AutoSport Groningen een hart onder de riem te steken.

De protest actie leverde niet het gewenste resultaat op, wethouder Eltjo Dijkhuis gaf tijdens de raadsvergadering aan dat de provincie Groningen vast hield aan het extra onderzoek. Wel maakte deze protestactie de organisatie weer strijdbaar, men voelde zich gesteund door de vele reacties uit heel Nederland en de aangeboden hulp. De organisatie is vervolgens nog een aantal keer in gesprek gegaan met de gemeente en uiteindelijk heeft er uitgebreid ecologisch onderzoek plaatsgevonden in de ruime omgeving van de crossbaan in Winsum. Daarnaast heeft de organisatie ecologische begeleiding gekregen, er zullen veldinspecties worden uitgevoerd om eventueel broedende vogels in kaart te brengen en deze te beschermen. Ook zullen er de komende tijd nog onderzoeken worden gedaan en waar nodig maatregelen worden genomen mochten er broedende vogels aangetroffen in de omgeving van de crossbaan.

Aan de hand van deze maatregelen en de uitkomsten van de reeds gepleegde onderzoeken heeft de emeente het Hogeland een vergunning verleend voor het organiseren van vier autocrosswedstrijden in Winsum en daarmee is AutoSport Groningen gered van de ondergang en blijft de autocrosgs behouden voor Noord Groningen, die inmiddels een rijke historie kent.

De eerste wedstrijd is op donderdag 30 mei tijdens Hemelvaartsdag in Winsum om 11.00uur. De organisatie zegt opgelucht te zijn dat alles uiteindelijk toch nog goed gekomen is dankzij tomeloze inzet van vrijwilligers en een uiteindelijk constructieve houding van de gemeente het Hogeland en de Provincie Groningen.