Dragraces in Drachten

Al meerdere jaren komt onze fotograaf van RaRaRacing.nl bij de Dragraces in Drachten. Hierom wat uitleg over de dragrace evenementen in Drachten.

 
Dragracen is een acceleratiewedstrijd vanuit een staande start tussen twee voertuigen over een vaste afstand op een gezamenlijk startsignaal. De vaste afstand voor een dragrace is 1/4 mijl (402 meter). Twee deelnemers proberen beiden als eerste de finish te bereiken. Dragracen is van toepassing voor zowel motorfietsen als voor auto’s.

De wedstrijd start door middel van een elektronisch apparaat dat een “kerstboom” wordt genoemd. De “kerstboom” bestaat uit verschillend gekleurde lampen. Het systeem geeft, uit een serie verticale lichten, een visuele aftelling aan. De meeste rijders proberen te starten als het laatste amberkleurige licht uitgaat en voor het groene licht aangaat. Maar te vroeg van start gaan levert een diskwalificatie op met het rode licht onderaan de “kerstboom”.

 

Het elimineren van de tegenstander in het dragracen, verloopt via een zogenaamde “knock-out”systeem. De winnaar van een ronde gaat door naar de volgende. Elke honderdste van een seconde telt. Een tweede kans bestaat hier niet…

Er bestaan verschillende klassen waarin kan gereden worden. Sommige klassen hebben als doel gelijkwaardige voeruigen tegen mekaar te laten rijden, andere klassen maken het mogelijk dat zeer snelle wagens ook tegen tragere concurrenten kunnen rijden. In deze laatste klassen rijdt men tegen een (zelfgekozen) index. Zo kan een voertuig dat 7 seconden heeft rijden tegen een voertuig dat 9 seconden index heeft. Het 9 seconden voertuig krijgt dan 2 seconden voorsprong… Bedoeling is om zo dicht mogelijk tegen de index te rijden, zonder sneller te rijden dan de indextijd, want dan verlies je!

 

De hoogste regionen van de dragraceklassen worden bevolkt door de Top Fuel Dragsters, met motoren tot 8000 Pk en nitromethaan als brandstof. Deze machines rijden de 402m vanuit stilstand in 4,7 seconden en halen in die tijd snelheden boven 500 Km/h. Aan de andere kant van het spectrum vind je de Street Machines, tot het verkeer toegelaten voertuigen die over dezelfde afstand meer dan 13 seconden doen.

Door deze indeling te maken wordt de dragracesport toegangkelijk voor elk budget, en blijft het toch competitief.

Op vrijdag en zaterdag vinden de kwalificaties plaats, wat wil zeggen dat elke rijder zo snel mogelijk of zo dicht mogelijk bij zijn index probeert te rijden om zich zo goed mogelijk te kwalificeren voor de finales op zondag.

 

Er zijn grote tribunes voorzien voor het publiek, en je kan vrij in de pit-area rondkuieren, je favoriete teams gaan bezoeken, en kijken wat er allemaal bij het dragracen komt kijken, er is meer dan het oog ziet op de strip… Voor de catering zorgt een gerenommeerde firma zodat U zeker nooit met een lege maag komt te zitten, en op zaterdagavond wordt er tot 01:00 in de feesttent gefeest en gevierd, iedereen van harte welkom!

ADRES
De Knobben 100 – 9202 XJ Drachten

Foto`s van voorgaande jaren kan je terugvinden bij onze foto`s: https://www.rararacing.nl/rubriek/dragracing