Kalender NK autocross 2021

De organisatie van het NK autocross heeft zich er nooit een voorstelling van kunnen maken hoe het zou zijn om een jaar geen NK te kunnen rijden. Helaas hebben we afgelopen jaar ondervonden hoe de strijd tegen het corona virus heel veel onmogelijk maakte.

Zo hebben ze moeten besluiten het Eurol NK Autocross niet door te laten gaan. Elke NK zou een op een worden doorgezet naar 2021 op dezelfde data. Toch voelden ze dat niet iedereen met dit vooruitzicht het aan ging durven. Eind oktober hebben ze daarom met de NK 2020 aanvragers bijeen gezeten om te kijken naar de mogelijkheden voor 2021, een reëel beeld is toch dat het besloten evenementen moeten worden.

Een aantal van die clubs hebben het NK autocross laten weten onder die (onzekere) omstandigheden geen NK te durven organiseren. En dat kunnen ze de organisaties niet kwalijk nemen. Daarom zijn ze toch trots en blij dat we voor komend seizoen zes wedstrijden op de agenda hebben staan.

Beide NK wedstrijden in regio Noord, Pieterzijl en Ferwoude, zien we komend jaar niet terugkomen op de kalender, dus zijn we erg blij met de komst van Gersloot. Ook bijzonder is dat ze voor het eerst in de lange NK geschiedenis een weekeinde ingevuld hebben. Twee aparte wedstrijden achter elkaar in Toldijk onder de noemer marathon NK. Wat ook opvalt is het ontbreken van selectiewedstrijden en reserve data.

De komende maanden zijn, denkt de organisatie, erg onzeker, en binnen een paar maanden een vergunning krijgen zal een hele uitdaging worden. Ze hebben dit jaar al een plan gepresenteerd hoe zonder selectie wedstrijden gereden kunnen worden.

Uiteindelijk weten we pas na de registratieperiode, data nog niet bekend, hoe we er qua deelname aantal voor staan. De keuze om eind augustus “klaar” te zijn geeft ook de regio clubs meer lucht om in september te kunnen organiseren. Dan hopen ze echt dat er weer van alles mogelijk is. Laten we er op voorhand met een goed gevoel uitkijken naar komend seizoen.