Geen NAB races in 2020

Lees hier het volledige standpunt van de Nederlandse Autosportbond (NAB).

Corona-update.
Eind juni is er in de persconferentie van de Rijksoverheid een update over de coronabeperkingen gegeven. We gaan met ingang van 1 juli met zijn allen van een intelligente lockdown naar ‘ruimte met regels’. Dit is als een als een versoepeling ontvangen. Vervolgens hebben de verschillende veiligheidsregio’s deze ‘ruimte met regels’ vertaald in mogelijkheden voor onder andere sport, accommodaties en evenementen.

Op basis van deze mogelijkheden heeft ook het NAB bestuur de mogelijkheden uitgediept. Na ampel beraad heeft de NAB in een breed overleg alle mogelijkheden van ‘de ruimte met regels’, ook wel genoemd als het ‘nieuwe normaal’, besproken en doorgenomen. Het NAB bestuur wil allereerst alle credits geven aan de aangesloten clubs die ieder op hun eigen manier een mogelijkheid van een evenement op eigen terrein zorgvuldig onderzochten. Hierbij ondersteund door de verruiming die we gekregen hebben met ingang van 1 juli. Ieder was blij om na te kunnen denken over de mogelijkheden om tóch wedstrijden te kunnen organiseren.

Ondanks de opgelegde beperkingen, de registraties, het hebben van vaste zitplekken en het max. aantal toegestane bezoekers hebben alle clubs bekeken of er ook échte mogelijkheden in zaten om op een veilige afstand van elkaar onze sport weer op te pakken.

Het NAB bestuur weet uiteraard niet wat de toekomst ons gaat brengen in relatie tot corona. Toch is de geboden ruimte momenteel zo dat geen van de aangesloten clubs mogelijkheden ziet om binnen de 1,5 meter wet een wedstrijd verantwoord, veilig en kostendekkend te organiseren.

Hier, beste sportliefhebbers, wringt nu precies de schoen. De schoorsteen van een autocross / Speedway organisatie kan niet roken van een gering aantal deelnemers en bezoekers die binnen de limiet van het ‘nieuwe normaal’ geaccommodeerd kunnen worden. De kosten voor aanpassingen wegen bij lange na niet op tegen de beperkte baten.

Ook wil het NAB bestuur voorkomen dat de aangesloten clubs toelating van deelnemers en/of bezoekers zouden moeten gaan weigeren.Het duurt (helaas) nog even, maar zodra de 1,5 meter wordt losgelaten zijn we als NAB circuits weer klaar om onze sport voluit te faciliteren.

Dit is een teleurstelling voor alle betrokken partijen, met name voor de aangesloten circuits en de deelnemers. Voor de deelnemers met een NAB jaarlicentie 2020 is er kleine pleister. De NAB jaarlicentie van 2020 kan in januari 2021 op aanvraag omgezet worden in een NAB jaarlicentie 2021 tegen enkel de administratiekosten.

Wanneer er in 2020 toch nog wedstrijden georganiseerd worden door de bij NAB aangesloten clubs die op de NAB wedstrijdkalender staan, zal het NAB bestuur met een passend nieuw aanbod komen geldig voor dat kwartaal.

Rest ons als NAB ieder een fijne zomer toe te wensen. Wij hopen elkaar straks weer sportief te kunnen begroeten op één van de NAB aangesloten circuits in Nederland.

Namens het NAB bestuur,
Douwe de Haan, voorzitter.