Versoepeling corona maatregelen

De corona maatregelen worden versoepeld. Niet meer het aantal personen wordt leidend, maar de omvang van de ruimte. Daardoor kunnen er meer mensen in een gebouw of op een terras bij elkaar komen, mits er voldoende ruimte is om afstand te houden. Dit zou positief kunnen zijn voor circuits met voldoende tribunes. Echter om een financiële gezonden autocross te kunnen organiseren, heeft een club rond de 1.500 bezoekers nodig. En dat aantal haal je niet snel wanneer iedereen anderhalve meter afstand moet houden.

De nieuwe norm betekent dus niet dat er per 1 juli automatisch weer grote evenementen kunnen worden gehouden, zoals popfestivals. Het kabinet heeft nog geen besluit genomen wanneer evenementen met een vergunningplicht weer mogen plaatsvinden.

De nieuwe norm gaat gepaard met een voorwaarde: de bovengrens van honderd personen wordt alléén losgelaten als de uitbater bezoekers vraagt of ze gezondheidsklachten hebben. En reserveren is verplicht, zodat contact kan worden opgenomen als blijkt dat een aanwezige besmet was met het coronavirus. Er moeten voldoende wc’s en uitgangen zijn, zodat nergens opstoppingen ontstaan. Dus dan zouden de clubs met vooraf verkochte kaarten moeten werken.

Dit zijn lastige voorwaarden voor de organisaties. Daarnaast moet de anderhalve meter ook gehandhaafd worden door de organisaties Het publiek zal waarschijnlijk ook mondkapjes moeten dragen.

We wachten af en kijken uit naar de eerste mogelijke wedstrijd. Of dit nog in 2020 is, of in 2021, de tijd zal het leren. De organisaties moeten nu kijken of ze aan deze voorwaarden kunnen voldoen.