Wanneer mogen we weer racen?

De grote internationale autosport evenementen in Europa zijn uitgesteld / geannuleerd tot 1 juni ivm het Coronavirus. De Formule 1 zal in mei niet naar Zandvoort afreizen. Dit heeft ook een enorme impact op de nationale / regionale autosport en autocross evenementen. Op dit moment zijn voor de autocross de wedstrijden uitgesteld tot 6 april. Wanneer de lampen weer op groen gaan, weten we nog niet. De kans is aanwezig dat ook de nationale autosport / autocross evenementen langer worden uitgesteld.

Ik weet zeker dat de NAB en de KNAF constant goed overleg hebben over deze hele situatie. Want ook de organisaties willen graag racen. Zodra een wedstrijd kan doorgaan, zullen ze dit ook zeker laten doorgaan. Zodra de bonden wat kunnen melden hierover, zullen ze het ook gelijk laten weten. Natuurlijk wachten ze nu af op de beslissingen vanuit de regering en het RIVM. Op dit moment hopen we dat we vanaf 6 april weer naar de evenementen mogen, maar we moeten de besluiten afwachten.

De gezondheid en veiligheid van alle aanwezigen staat voorop. Niet alleen voor de coureurs, maar ook de vrijwilligers en bezoekers.

Het belangrijkste is dat we deze waarschuwingen niet moeten onderschatten. Deze beslissingen worden niet voor niets genomen. Natuurlijk keken we allemaal uit naar het autosport seizoen 2020, maar hier doe je niets aan. Denk maar eens terug naar het seizoen 2010, toen we zo’n regenachtige zomer hadden dat veel races werden afgelast. Het was toen zelfs zo erg, dat Blija de wedstrijd aankondigde als “De wedstrijd die wel doorgaat”.

Er zijn coureurs die twijfels hebben over dit besluit. Die willen gewoon racen. Wanneer deze coureurs zelf nog niets hebben gemerkt van het Coronavirus, snap ik aan de ene kant de twijfel wel. Laten we met ons allen rustig blijven, de adviezen van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) blijven opvolgen en respecteren. Des te eerder zien we elkaar weer op het circuit.

Wees voorzichtig, denk om elkaar en blijf positief. We weten dat iedereen graag naar het circuit wil, maar de bonden en de clubs kunnen nu ook alleen maar afwachten.